Apple stelt ‘Health Records’ open voor ontwikkelaars

Apple gaat medische gegevens van gebruikers van de iPhone delen met ontwikkelaars van medische apps. Het gaat om data van de dienst Apple Health Records. Het delen gebeurt alleen als de gebruiker expliciet toestemming geeft. In dit artikel vertellen we je meer over de kansen die deze ontwikkeling biedt.

Apple Health Records

Apple Health Records is in januari 2018 gelanceerd. De dienst zorgt ervoor dat iPhone gebruikers medische gegevens veilig kunnen opslaan en inzien op een mobiele telefoon. Het gaat om data als diagnoses, allergieën, labuitslagen en medicatieoverzichten. De gegevens worden versleuteld opgeslagen op de iPhone van de gebruiker.

Deze gegevens worden door Apple nu beschikbaar gesteld aan medische app ontwikkelaars. Uiteraard alleen als de gebruiker er expliciet toestemming voor geeft. Als een gebruiker medische data wil delen, dan worden de gegevens direct naar de desbetreffende app gestuurd en niet eerst langs een server van Apple.

Zo kunnen consumenten voor het eerst medische gegevens van meerdere instellingen delen met vertrouwde apps, zodat ze hun gezondheidsbehoeften kunnen personaliseren en hun algehele gezondheid kunnen verbeteren met de apps die ze dagelijks gebruiken.

Overzicht van je medicatie

Een voorbeeld van een app die integreert met Health records is Medisafe. Door te koppelen met Apple’s Health Records API krijgen gebruikers een goed overzicht van hun medicatiegebruik en ontvangen zij direct een melding als bepaalde medicatiesoorten niet met elkaar gecombineerd kunnen worden. Zo neemt de app een deel van de taak van de apotheker over.

Health Records

Wat zijn de kansen voor zorgverleners?

Ondanks dat de gezondheidsfuncties van Apple Health Records voorlopig alleen nog beschikbaar zijn voor gebruikers in de Verenigde Staten, geeft deze ontwikkeling aan dat de eHealth sector volop in ontwikkeling is. Er is behoefte aan medische apps en andere software die de gezondheidszorg efficiënter en gebruiksvriendelijker maakt.

Uitgevers van medische apps kunnen nu al inspelen op de nieuwe mogelijkheden. Denk daarom tijdens het ontwerpen van je medische app al na over de functionaliteit die je straks nodig hebt om dit mogelijk te maken.

Je kunt die functionaliteit nu nog even ‘on hold’ zetten tot de koppeling mogelijk is. Door hier nu al stappen in te nemen, kun je straks als één van de eersten van deze nieuwe integratiemogelijkheid gebruikmaken en hoeven er geen kostbare aanpassingen aan je app gedaan te worden.

Handig overzicht

Inmiddels kunnen patiënten van meer dan 500 ziekenhuizen en instellingen hun medische gegevens in één overzicht zien op een mobiele telefoon. Daarnaast kan een wetenschapper met de nieuwe koppeling de medische data van een patiënt eenvoudig integreren middels ResearchKit. Medische onderzoekers kunnen direct toegang krijgen tot patiëntspecifieke informatie die kan leiden tot een verdieping van hun inzicht in de ontwikkeling van een ziekte en de mogelijke behandeling.

iPhone_X_Apple_Health_Records_screen_01232018

Waarom zet Apple deze stap?

Apple heeft een directe relatie met de één miljard gebruikers van hun apparaten. Dat geeft ze een voorsprong ten opzichte van bestaande zorgaanbieders. Aangezien software en de bijbehorende gebruikerservaring in de gezondheidszorg steeds belangrijker wordt, versterkt het openstellen van Health Records de marktpositie van Apple in die sector.

Ontvang de nieuwste artikelen Vul je gegevens in en ontvang als eerste onze nieuwe artikelen.
Meld je aan
Software in de zorg

Meer over software in de zorg? Op onze themapagina delen we interessante artikelen, cases en andere informatie over dit onderwerp.

Ga naar de themapagina