Checklist lanceren webapplicatie

Na hard werken is het eindelijk zover: je nieuwe website of webapplicatie is gereed! Dat vraagt natuurlijk om een feestje. Maar voordat je de champagne ontkurkt, moet de webapplicatie wel écht helemaal klaar zijn voor de lancering. Gebruik onze checklist om er zeker van te zijn dat je niets belangrijks over het hoofd ziet. Ontbreekt het je aan de tijd of kennis om deze aandachtspunten zelf te controleren, bespreek ze dan met de ontwikkelaar van je webapplicatie.

Functionaliteit

Misschien een open deur, maar omdat het helaas altijd mogelijk is dat er door een last-minute verandering iets niet meer werkt, is een (handmatige) controle van de complete functionaliteit van de webapplicatie sterk aan te raden.

  • Alle functionaliteit van de webapplicatie werkt naar behoren.
  • Er zijn geen testgegevens (zoals fictieve gebruikers of voorbeeldartikelen) aanwezig op de live-omgeving.
  • 403/404/500/501-foutmeldingen (“pagina niet gevonden”, “onbekende serverfout”, et cetera) worden op de juiste manier afgehandeld en met een nette melding aan de gebruiker gecommuniceerd.
Jeroen werkt aan een webapplicatie

Prestaties user interface

Een goede werking van de user interface (kort door de bocht: dat wat je op het scherm ziet) is cruciaal voor een goede gebruikservaring.

  • De user interface ziet er in de gangbare versies van de meestgebruikte browsers (Chrome, Safari, Firefox, Internet Explorer) goed uit en voldoet aan de afgesproken specificaties. Gebruik bijvoorbeeld BrowserStack, BrowserShots of CrossBrowserTesting om je webapplicatie gemakkelijk in meerdere browsers te testen.
  • De webapplicatie functioneert goed bij verschillende schermresoluties (waaronder die van tablets en mobiele telefoons). Voor gebruik op desktopcomputers is ondersteuning voor een resolutie van 1024×768 en hoger gangbaar.
  • De bestandsgrootte en downloadtijd van pagina’s en afbeeldingen blijft binnen acceptabele grenzen. Gebruik bijvoorbeeld YSlow om na te gaan of de webapplicatie geoptimaliseerd kan worden.
  • Alle tekstuitingen van de webapplicatie kloppen (geen ‘lorem ipsum’-teksten) en eventuele internationalisatie is overal goed doorgevoerd.
  • De webapplicatie voldoet aan eventuele eisen op het gebied van accessibility en usability. In Nederland gaat het dan bijvoorbeeld om de webrichtlijnen van Stichting Accessibility.
  • Er is een favicon ontworpen en ingesteld.
"De bestandsgrootte en downloadtijd van pagina’s en afbeeldingen blijft binnen acceptabele grenzen."
  • De “empty state” van de webapplicatie, dat wil zeggen de weergave(n) die gebruikers zien als er nog geen gegevens zijn ingevoerd, is duidelijk en intuïtief. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat nieuwe gebruikers van het systeem een instructievideo gepresenteerd krijgen zolang ze nog geen acties met het systeem hebben uitgevoerd.
"De empty state van de webapplicatie is duidelijk en intuïtief."

Hostingomgeving

De betere hostingproviders zullen een deel of zelfs alle van de onderstaande punten voor je uitvoeren. Het kan echter nooit kwaad om zelf nog een extra check te doen.

  • Er is een werkende backupstrategie: het backupschema is goed geconfigureerd en de backups worden daadwerkelijk uitgevoerd. Het herstellen van een backup is getest en dus ook echt mogelijk.
  • Eventuele externe componenten werken naar behoren (zoals een PDF-generator of externe webservices).
  • De e-mailconfiguratie is correct ingesteld en e-mail kan daadwerkelijk verzonden worden.
  • Er is een SPF record aan de domeinnaam van de webapplicatie toegevoegd, zodat uitgaande e-mail niet in spamfilters terecht komt.
  • Gedetailleerde error reporting (door de webserver of de applicatie) staat uitgeschakeld. Te gedetailleerde foutmeldingen kunnen hackers helpen om meer te weten te komen over je serveromgeving. Eventueel kan een service als Exceptional.io gebruikt worden om fouten in de gaten te houden.
  • Relevante logbestanden worden goed geschreven en er is toereikende monitoring van server en applicatie. Zo is het bijvoorbeeld van belang om actief geïnformeerd te worden als de beschikbare ruimte op de hardeschijf van de server te ver omlaag loopt. Tools als Nagios en Monitor.us kunnen daarbij helpen.
Network cables van een webapplicatie

"Het is aan te raden op voorhand een PR en social media strategie uit te werken."

Beveiliging

Aangezien webapplicaties in veel gevallen “open en bloot” op internet staan, is een nauwkeurige controle van de beveiliging cruciaal.

  • Er is, wanneer relevant, een SSL certificaat geïnstalleerd. Ook is gecontroleerd dat alle onderdelen van de website/webapplicatie die over een beveiligde verbinding moeten verlopen dat ook daadwerkelijk doen.
  • Eventuele testaccounts, die tijdens de ontwikkeling vaak van relatief onveilige wachtwoorden worden voorzien, zijn verwijderd.
  • De benodigde gebruikersaccounts voor beheerders zijn ingesteld en dat het systeem dwingt het gebruik van veilige wachtwoorden af.
"Eventuele testaccounts zijn verwijderd."
  • Alle gebruikte libraries/modules/gems zijn up-to-date. Voor Ruby / Ruby on Rails gems biedt Appcanary een oplossing.
  • De beveiligde onderdelen van de webapplicatie (zoals een beheeromgeving of profielpagina’s) zijn daadwerkelijk ontoegankelijk voor ongeautoriseerde gebruikers. Dit geldt ook voor mappen waarin tijdelijk bestanden worden opgeslagen (zie ook dit voorbeeld van hoe het niet moet).
  • Er zijn geen bekende security issues in de applicatie of de server. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Code Climate.
Webapplicatie

Technische kwaliteit

De technische kwaliteit van een webapplicatie gaat veel verder dan onderstaande aandachtspunten, maar voor een succesvolle lancering raden we aan in ieder geval naar de volgende punten te kijken.

  • Database-indexen zijn aangemaakt en werken naar behoren.
  • Alle (belangrijke) onderdelen van de applicatie worden gedekt in de testsuite en alle tests (op unit-, functioneel en integratielevel) slagen.
  • De webapplicatie maakt geen gebruik van functionaliteit van test- of ontwikkelservers.
  • Aan de eventuele eisen van externe services, zoals de aanwezigheid van de juiste authenticatiegegevens, is voldaan.
  • Relevante documentatie is bijgewerkt.
Hoe kan je een webapplicatie effectief documenteren?
Lees het artikel

Zoekmachineoptimalisatie

Wil je met je website of webapplicatie een groter publiek bereiken, dan is zoekmachine-optimalisatie vaak van groot belang. Maar ook als je de webapplicatie juist zo min mogelijk bekendheid wilt geven, dan zijn deze aandachtspunten relevant.

  • Er is een robots.txt bestand ingesteld, zodat alleen de juiste onderdelen van de webapplicatie geïndexeerd worden.
  • De webapplicatie bevat geen dode links, zodat gebruikers niet vastlopen op verkeerde URLs. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de W3C link checker.
  • In geval van een nieuwe versie van een bestaande webapplicatie zijn waar relevant 301-redirects ingesteld.
  • De Webmaster Tools zijn geconfigureerd. Deze webapplicatie van Google helpt om eventuele indexeringsproblemen te identificeren en verhelpen. Dit aandachtspunt is dan ook met name relevant voor websites en webapplicaties met publiekelijk toegankelijke informatie.
"De webapplicatie bevat geen dode links, zodat gebruikers niet vastlopen op verkeerde URL's."

Overige

  • Google Analytics of een vergelijkbaar statistiekpakket is goed geïnstalleerd en geconfigureerd. Houd hierbij ook rekening met de eisen rondom privacy van gebruikers.
  • Aan alle rechten voor fonts, foto’s, iconen en andere beschermde werken is voldaan.

Tenslotte: wil je jouw relaties via e-mail informeren over de lancering van je webapplicatie? Dan is het aan te raden om daarvoor MailChimp, Campaign Monitor of een vergelijkbare tool te gebruiken. Met dit soort software is de kans veel groter dat jouw e-mailbericht er op alle e-mailprogramma’s goed uitziet en bovendien verminder je de kans dat je mail door een spamfilter wordt geblokkeerd. Daarnaast is het aan te raden om, als dat voor jouw toepassing relevant is, op voorhand een PR en social media strategie uit te werken.

Pas jij in ons team?

Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste en talentvolle ontwikkelaars. Mensen die niet voor doorsnee gaan en die hun talent willen inzetten om (web)apps te bouwen die betekenisvolle impact hebben.

Bekijk de vacatures
Meer weten over de techniek achter onze oplossingen?

Kom langs in Utrecht en we leggen het je uit.

Maak een afspraak